Mesagerul.ro

 Donald Tusk, primul est-european ales preşedinte al PPE / Iohannis:

Donald Tusk, primul est-european ales preşedinte al PPE / Iohannis: "O premieră frumoasă, arată că falia Est-Vest dispare tot mai mult"

Polonezul Donald Tusk a fost ales miercuri în funcţia de preşedinte al Partidului Popular European (PPE) de delegaţii reuniţi la Zagreb în congresul formaţiunii paneuropene. Întrebat, înaintea participării la summit, cum vede alegerea lui Tusk, un est eur

Fostul premier polonez Donald Tusk a fost ales miercuri în funcţia de preşedinte al Partidului Popular European (PPE) de delegaţii reuniţi la Zagreb în congresul formaţiunii paneuropene, transmite Agerpres. Tusk, singurul candidat înscris pentru preşedinţia PPE, a fost validat cu 491 de voturi pentru şi 39 de voturi împotrivă. El îi succede lui Joseph Daul şi devine primul est-european la preşedinţia Partidului Popular European de la fondarea acesteia, în anul 1976. Până acum funcţia a fost deţinută de doi belgieni (Leo Tindemans şi Wilfried Martens), un olandez (Piet Bukman), un francez (Joseph Daul) şi un luxemburghez (Jacques Santer). Klaus Iohannis: „Arată că și în PPE e o deschidere semnificativă către membrii noi ai UE” La Summitul Partidului Popular European (PPE) desfășurat miercuri seară la Zagreb participă și președintele român Klaus Iohannis, precum și premierul Ludovic Orban. Întrebat, înaintea participării la summit, cum vede alegerea lui Donald Tusk, un est european, în fruntea PPE, o premieră în istoria de 43 de ani a acestei familii politice, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Este o premieră și este o premieră foarte frumoasă. Îl cunosc foarte bine pe domnul Donald Tusk și sunt foarte bucuros că a fost ales cu o majoritate covârșitoare de voturi. Faptul că avem la PPE prima dată un președinte din partea estică a Europei arată, evident, și în PPE o deschidere semnificativă către, să zicem, membrii noi în Uniunea Europeană. Lucru care ne bucură și este un semn vizibil, un semn evident că falia Est-Vest dispare tot mai mult și asta este, de fapt, ce ne dorim și noi pentru România și pentru români, să ajungem și la un nivel de trai, și la o societate de maturitatea societăților din vechile state membre ale Uniunii Europene”.

copyright © 2020 mesagerul.ro