BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

 ​Harta mortalității infantile: Discrepanțe cronice între județe și drama nou-născuților care mor în rural (Salvați Copiii)

​Harta mortalității infantile: Discrepanțe cronice între județe și drama nou-născuților care mor în rural (Salvați Copiii)

Tulcea, Botoșani și Sălaj sunt județele cu cea mai mare rată a mortalității infantile, arată ONG-ul Salvați Copiii, care notează că, deși rata mortalității infantile a scăzut în ceea ce privește media pe țară, la 6 la mia de copii născuți vii, există "cli
Tulcea, Botoșani și Sălaj sunt județele cu cea mai mare rată a mortalității infantile, arată ONG-ul Salvați Copiii, care notează că, deși rata mortalității infantile a scăzut în ceea ce privește media pe țară, la 6 la mia de copii născuți vii, există „clivaje cronice între județe, precum și între urban și rural”. Studiul are la bază datele finale ale Institutului Național de Statistică, procesate pentru anul 2018, arată ONG-ul, într-un comunicat de presă. Județele cu cea mai dramatică rată: Tulcea – 14,7 la mia de copii născuți viiBotoșani – 12 la mia de copii născuți viiSălaj – 11,1 la mia de copii născuți viiJudețele cu cea mai bună rată: Dâmbovița – 3 la mia de copii născuți viiIlfov – 4 la mia de copii născuți viiBucurești – 3,3 la mia de copii născuți vii„Clivajul uriaș între câteva județe ale țării ne arată că șansa la viață a nou-născuților depinde de accesul la servicii medicale și de dotare a maternităților cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci și o încălcare a dreptului la viață. Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităților și să dezvoltăm programul de combatere a mortalității infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială și continuăm să punem presiune pe autorități, să facă din maternități o prioritate zero”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România. O discrepanță se observă și în ceea ce privește șansa la viață a copiilor care se nasc în mediul rural. În toate județele, cu excepția Ilfovului, rata mortalității infantile este sensibil mai mare în mediul rural față de mediul urban, dar în Botoșani situația este dramatică: 16,6 față de 5,6 la mia de copii născuți vii, potrivit sursei citate. Organizația Salvați Copiii România a anunțat demararea unui amplu proiect de dotare a secțiilor pentru nou-născuți, cu o investiție totală de aproximativ un milion de Euro, în 2020. Astfel, parte a programului de combatere a mortalității infantile, Salvați Copiii România va achiziționa, pe parcursul anului 2020, aparatură medicală de ultimă generație pentru 35 de maternități și secții de terapie intensivă neonatală și pediatrie. În perioada 2012-2019, organizația a reușit să doteze 96 de maternități din toate județele țării, cu 630 de echipamente medicale, în valoare totală de cinci milioane de Euro. Până pe 25 mai, fiecare contribuabil poate descărca Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației, de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza . Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate și depuse personal la administrațiile financiare sau trimise prin poștă, cu confirmare de primire. Suma nu trebuie menționată în formular, ea urmând să fie completată de administrația financiară.

copyright © 2020 mesagerul.ro