BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

Uciderea lui Soleimani și spirala violenței într-un conflict cu urmări de nebănuit / Germania îndeamnă la "calm și reținere"

 Uciderea lui Soleimani și spirala violenței într-un conflict cu urmări de nebănuit / Germania îndeamnă la calm și reținere

Tensiunile dintre Statele Unite și Iran au crescut exponențial, în ultimii trei ani. Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani a dus acum la o înăsprire dramatică a relațiilor dintre cele două țări, dar și la o stare critică pe mapamond, asociată de unii cu "anticamera primului război mondial". Alții consideră intervenția din 3 ianuarie drept o mascaradă electorală, pentru ca președintele american să scape de procedura de demitere și să fie reales. Se pare însă că Donald Trump "o coace” Iranului încă de la început de mandat. Iată o retrospectivă: Deja în mai 2017, la câteva luni de la preluarea funcției, președintele american Donald Trump și-a ascuțit săbiile: într-un discurs din capitala Arabiei Saudite, Riad, el a solicitat celor peste treizeci de șefi de state și de guverne din țările musulmane, să "izoleze” Iranul. Trump a acuzat Teheranul că a finanțat și a echipat "teroriști”. În septembrie 2017, președintele SUA a susținut în fața Adunării generale a ONU că Iranul a fost transformat de mai- marii lui într-un "stat ticăloșit și sărac”. În același timp, Trump a amenințat din nou că va pune capăt acordului nuclear internațional cu Iranul. Această amenințare a fost pusă în practică la 8 mai 2018. Donald Trump a anunțat retragerea unilaterală a țării sale din Acordul de la Viena, din 2015. Trei luni mai târziu, guvernul american a reactivat sancțiunile împotriva Iranului. În aprilie 2019, Washingtonul a trecut Gărzile Revoluționare Iraniene pe lista neagră a organizațiilor teroriste străine. Aceasta includea și Brigăzile Al Kuds, conduse de generalul Qassem Soleimani. Era prima dată când SUA au pus pe lista de teroriști o unitate militară străină. În mai și iunie 2019, atacurile asupra petrolierelor din Golful Persic au fost un nou motiv de zâzanie. Statele Unite au dat vina pe Iran, Teheranul a respins acuzațiile. La 20 iunie, potrivit propriilor declarații, gărzile revoluționare iraniene ar fi doborât o dronă de spionaj americană. Nu e clar dacă drona a încălcat spațiul aerian iranian. Drept represalii, Statele Unite au pregătit un atac, pe care însă Trump l-a anulat cu puțin înainte de declanșarea sa. În compensație, el a aplicat sancțiuni liderului spiritual iranian, Ayatollahul Ali Khamenei. Ca răspuns la sancțiuni, Teheranul a incălcat dispozițiile-cheie ale acordului nuclear, în iulie 2019. Iranul a depășit cantitatea permisă de 300 de kilograme de uraniu îmbogățit cu 3,67 la sută, crescând totodată și nivelul de îmbogățire, la 4,5%. Nu a trecut mult și o navă de război a SUA a distrus o dronă iraniană, potrivit guvernului american. Teheranul a negat acest lucru și a anunțat, câteva zile mai târziu, descoperirea și destructurarea unei pre..

copyright © 2024 mesagerul.ro