Mesagerul.ro

Un român dezvăluie mizeriile de care a avut parte la o fabrică de mezeluri germană, suspectată a fi focar pentru cazuri de listerioză

 Un român dezvăluie mizeriile de care a avut parte la o fabrică de mezeluri germană, suspectată a fi focar pentru cazuri de listerioză

În scandalul listeriozei, care a dus la trei decese în ultimii doi ani în Germania, un român face dezvăluiri uluitoare, referitor la igiena și condițiile de lucru la un producător de mezeluri din Hessa. El vorbește despre un număr excesiv de ore suplimentare care trebuiau prestate, despre condiții umilitoare de cazare și despre salamuri degradate, reambalate și vândute din nou. Trebuie menționat însă înainte standardele diferite, aplicate la carne, în cele două țări: ceea ce numim în România carne stricată, în Germania se diferențiază în două categorii: există carne "degradată biologic“, însă relativ bună de consum (Gammelfleisch) și carne care nu se permite consumului uman și este, eventual, preparată pentru hrana animalelor (Ekelfleisch). Abuzuri de muncă Televiziunea regională din Hessa a făcut, săptămâna trecută, și un reportaj, în care apare românul Florin, un tânăr de 24 de ani recrutat în România de o firmă de intermediere. Așa a ajuns acesta în Germania, ca să câștige bani la producătorul de mezeluri Wilke, din Twistetal, landul Hessa. În urma anchetei și a dezvăluirilor apărute în presă, firmă a fost închisă la începutul lunii octombrie. După unele salarii se pare că se mai așteaptă încă. Românul declara, săptămâna trecută, pentru Hessenschau.de: "Încă de la început am lucrat aproape 12 ore, șase-șapte zile la rând". Iar ca el ar mai fi lucrat și alți angajați, români și maghiari. Românul a arătat publicației numite un pontaj cu 318 ore lucrate într-o lună. Raportat la media normală de 8 ore pe zi, chiar și cu ore suplimentare, diferența consternează. Legale sunt maximum 48 de ore pe săptămană, calculate în șase zile, a precizat Matthias Schulz, avocat specializat în Dreptul muncii german. Numitul Florin declară publicației citate că nu a putut rezista la volumul enorm de muncă: „Am fost silit, nu am avut ce face”. El și mulți alții ar fi lucrat pentru Wilke fără contract. El mai povestește cum au fost cazați în condiții umilitoare, câte șase în cameră, 50 de oameni într-o locuință de 200 mp. Când a plecat în Germania la lucru, el nu ar fi știut ce îl așteaptă acolo. Igienă discutabilăIncredibile sunt însă mărturiile sale referitoare la practicile de preparare a mezelurilor de la Wilke. Potrivit acestuia, carnea degradată ar fi fost amestecată cu cea proaspătă și condimente puternice, care să neutralizeze gustul cărnii vechi. Salamurile și cârnații mucegăiți în exterior ar fi fost spălați și reambalați, modificându-li-se și data fabricației. „Lucrul acesta l-au făcut însă doar colegii maghiari și germani. Românii au fost de față, însă nu au participat”, mai declară Florin pentru Hesseschau.de. Andreas Kampmann, de la un sindicat german de profil, se arată oripilat, dar și surprins de aceste noi detalii: „Nu ..

copyright © 2024 mesagerul.ro