BREAKING NEWS

Mesagerul.ro

91 acțiuni de control realizate de DSVSA

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 91 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare,  supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, unități alimentație publică /terase, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine […]

91 acțiuni de control realizate de DSVSA

Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 91 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare,  supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, unități alimentație publică /terase, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe, depozite de înghețată, chioșcuri.Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă a Ordonanțelor Guvernului României, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. În desfășurarea atribuțiilor de serviciu, reprezentanții DSVSA Satu- Mare, au respectat măsurile de distanțare socială și prevederile legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.În cadrul acțiunilor de verificare, inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală,  monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman. A fost verificată existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele verucile, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților verificate, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în terasele și zonele de acces  în unități.Continuă acțiunile de control în trafic, inspectori D.S.V.S.A. împreună cu inspectori din partea IJP, pentru depistarea transporturilor ilegale de carne și de preparate din carne, indiferent de specia de la care provin, animale sacrificate fraudulos sau în locuri neautorizate / neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor , tranșate și transportate spre comercializare, în mijloace de transport murdare, neigienizate și nedezinfectate conform legislației în vigoare.Atenționăm posibilii transportatori sau comercianți, că în cazul depistării unor astfel de transporturi ilegale, se va dispune măsura punerii imediată sub sechestru / reținere oficială și confiscarea, pentru întreaga  cantitatea depistată . Aceleași masuri vor fi aplicate și pentru transporturile ilegale/ilicite de produse alimentare de origine non animală, legume și fructe. Întreaga cantitate de produse alimentare de origine animală sau non animală transportată ilegal, va fi denaturată și dirijată spre distrugere prin incinerare, într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pe cheltuiala transportatorului.D.S.V.S.A. Satu – Mare, continuă, prin inspectorii de specialitate, acțiunile de verificare a condițiilor igienice, sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în toate unitățile autorizate, să organizate, în unitățile de alimentație publică, în săli de evenimente, diferite petreceri aniversare, mese festive, cu ocazia logodnelor, nunților, botezurilor, mese de comemorare, care organizate deficitar, fără respectarea condițiilor stricte impuse de autoritatea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, câteodată pot duce accidental, la apariția unor evenimente epidemiologice nedorite, cu impact negativ pentru sănătatea participanților/consumatorilor, cum ar fii Toxiinfecțiile Alimentare.Recomandări ale D.S.V.S.A. Satu – Mare, pentru lucrătorii din bucătăriiAtunci când gătiți:  Scoateți ceasul, inelele și brățările, după care spălați-vă mâinile și încheieturile. Toate aceste obiecte pot fi surse de contaminare a preparatelor alimentare; Nu vă pieptănați și nu puneți mâinile în păr când preparați alimente; Strângeți-vă părul înainte de a începe prepararea alimentelor, acoperiți capul cu o bonetă sau o eșarfă; Nu fumați; Dacă gustați mâncarea, nu puneți înapoi în mâncare lingura pe care ați băgat-o în gură; Nu luați mâncarea cu degetul pentru a o gusta; Nu strănutați și nu tușiți deasupra mâncării; Dacă aveți leziuni (tăieturi, arsuri, infecții, răni) pe degete sau palme acoperiți-le cu plasturi rezistenți la apă; Dacă aveți probleme digestive (vărsături, diaree) și încă nu ați fost la medic este bine să nu veniți în contact cu mâncarea celorlalți membri ai familiei, deoarece riscați să le transmiteți și lor boala dumneavoastră; Nu purtați haine murdare, în timpul petrecut pentru gătit în bucătărie. Îmbrăcămintea murdară este locul ideal de dezvoltare al bacteriilor. Este important să spălați regulat hainele cu care stați îmbrăcați în bucătărie.Dacă doriți să alegeți cea mai sigură variantă, puteți utiliza prosoape de unică folosință pentru a șterge planșetele de lucru. După utilizare, aceste prosoape sunt aruncate, iar riscul de contaminare este redus.Nu vă ștergeți pe mâini pe prosoape din material textil, utilizând ulterior aceste prosoape pentru a șterge farfuriile sau alte obiecte de bucătărie, pentru că astfel favorizați răspândirea bacteriilor, virușilor.Este foarte important să păstrați cuțitele, lingurile, furculițele, spatulele și alte ustensile de bucătărie mereu curate. Spălați-le foarte bine după utilizarea acestora în tranșarea cărnii crude, prevenind astfel răspândirea bacteriilor.O mașină de spălat este foarte eficientă, la igienizarea ustensilelor de bucătărie datorită faptului că aceasta utilizează temperaturi ridicate care distrug bacteriile. Altfel, spălați foarte bine aceste obiecte, cu apă fierbinte și detergent de vase.

copyright © 2021 mesagerul.ro