Mesagerul.ro

30 DE ANI Povestea primului sibian care a chemat orașul la revoltă. „Poate sunt doar un strigoi inadaptabil”

30 DE ANI Povestea primului sibian care a chemat orașul la revoltă. „Poate sunt doar un strigoi inadaptabil”

Graficianul Mircea Bozan este cel care, în noaptea de 18 spre 19 decembrie 1989, a lipit primele 300 de afișe prin oraș, pentru a chema sibienii la revoltă împotriva

Graficianul Mircea Bozan este cel care, în noaptea de 18 spre 19 decembrie 1989, a lipit primele 300 de afișe prin oraș, pentru a chema sibienii la revoltă împotriva regimului ceaușist și la comemorarea victimelor din Timișoara. Închis și torturat zeci de ani de comuniști, Mircea Bozan a devenit refugiat politic. Însă abia după 1989. Mai precis după ce a denunțat modul în care au fost furate primele ”alegeri libere”, cele din Duminica Orbului, și a fost bătut crunt de levierele ”noilor autorități libere”.

După ce și-a ascuns în apartament doi prieteni împușcați la Timișoara, care au reușit să fugă ascunși într-o locomotivă, Mircea Bozan avea să devină primul sibian care a chemat, în mod public, lumea la revoltă: prin producerea a 1.000 de afișe, din care 300 le-a lipit prin oraș, pe timp de noapte, pe furiș (puteți citi aici povestea primului ”afiș liber” din Sibiu).

Deținut politic, ar

copyright © 2020 mesagerul.ro