Mesagerul.ro

A trecut moțiunea. Ce se întâmplă după?

A trecut moțiunea. Ce se întâmplă după?

În primul rând, Viorica Dăncilă este în continuare premier, până când președintele Klaus Iohannis va desemna un cabinet și acesta va fi validat de către Parlament.

În primul rând, Viorica Dăncilă este în continuare premier, până când președintele Klaus Iohannis va desemna un cabinet și acesta va fi validat de către Parlament. Conform legii, după ce moțiunea de cenzură trece guvernul rămâne interimar până ce în Parlament este investit un nou executiv. Guvernul Dăncilă interimar va putea semna doar acte administrative și nu are voie să dea Ordonanțe de Urgență, ci doar Ordonanțe simple.

PNL sau tehnocrați

Cele mai mari șanse de a face un guvern, cel mai probabil după alegerile prezidențiale, le are PNL.  Propunerea de premier a liberalilor, Ludovic Orban, nu este însă acceptată de către partenerii din opoziție care au reușit prăbușirea Guvernului Dăncilă.  Cei mai aprigi contestatari: Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu. “Un viitor guvern poate să se bazeze fie pe o formulă politică, care în mod normal ar trebui să graviteze în jurul PNL-ului, care este inițiatorul moțiunii, deci PNL-ul să fie cel care dă primul-ministru și alcătuiește Guvernul . Nu știu cum va dori să procedeze, dacă să facă un guvern monocolor sau un guvern de coaliție

copyright © 2020 mesagerul.ro