Mesagerul.ro

Primul muzeu digital al romanului românesc de secol XIX. Literatura nu este rurală, este chiar cosmopolită

Primul muzeu digital al romanului românesc de secol XIX. Literatura nu este rurală, este chiar cosmopolită

Primul muzeu digital al romanului românesc al secolului al XIX-lea a avut astăzi lansarea oficială în Sibiu. Un grup de studenți de la Universitatea „Lucian Blaga”

Primul muzeu digital al romanului românesc al secolului al XIX-lea a avut astăzi lansarea oficială în Sibiu. Un grup de studenți de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu împreună cu studenți de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca au realizat cea mai complexă bază de date a literaturii române din secolul XIX. După cercetare s-a descoperit o literatură cosmopolită îndepărtată de universul rural pe care critica îl considera central în această perioadă. Astfel, studiul demontează conceptele cu care literatura secolului XIX a jonglat până acum.

Prin finanțarea Administrației Fondului Cultural Național, cu ajutorul Muzeului ASTRA și Revistei Transilvania, un grup de studenți au realizat un muzeu digital care are în arhivă peste 160 de romane. Pentru prima dată romanele au fost scanate și prelucrate digital, iar informațiile extrase au fost integrate într-un muzeu care reconfigurează spectaculos toate reprezentările pe care le aveam despre literatura din acea perioadă. În procesul de prelucrare a datelor au lucrat mai mulți studenți preocup

copyright © 2020 mesagerul.ro