Liliana Romaniuc, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al vicepremierului Raluca Turcan spune că a discutat cu foarte mulți directori despre criză, învățare, predare, examene, pregătirea școlilor pentru revenirea copiilor.BUCUREȘTI, 22 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Liliana Romaniuc punctează concluziile discuțiilor purtate cu directorii unităților de învățământ desspre criză, învățare, examene și spune că trei aspect au preocupat-o în mod special. © Sputnik / Сергей Орлов Bacalaureat 2020: cum se va desfășura examenul în acest an
În primul rând, este vorba despre felul în care au fost pregătite școlile pentru revenirea elevilor din clasele terminale în bănci, pentru pregărirea examenelor.
Un alt aspect se referă la ce doresc elevii și părinții din școlile lor cu privire la examene naționale și, apoi, care este starea de spirit a elevilor și a profesorilor.
Răspunsurile primate de la directorii unităților de învățământ arată că școlile sunt pregătite, că au făcut proceduri riguroase, au cumpărat toate materialele de dezinfecție, au amenajat spațiile astfel încât să fie respectate toate reguilie impuse de epidemiologi.
În ceea ce privește examenele naționale, părerile sunt împărțite. Și aceasta pentru că elevii din școlile căutate doresc examene, cei din cele mai puțin căutate nu doresc. ”Nu știu care ar fi procentul. Spun din ce mi-au comunicat directorii cu care am discutat”, susține Romaniuc.
Atât elevii, cât și părinții dovedesc teamă și neîncredere. Focalizarea pe ceea ce nu putea face școala înainte de criză este dăunătoare.
Cele două luni de criză, cu un potential de învățare și creștere imens, și-au pus amprenta asupra multor școli.
Mai exact, spune Liliana Romaniuc, s-au produs transformări la care nici nu am fi îndrăznit să ne gândim în condiții normale.
Aceasta povestește că o prietenă i-a spus că este nevoie de mesaje positive, care să scoată în evidență ce facem bine, cum gestionează directorii situații aproape imposibile.
În opinia Lilianei Romaniuc, o asemenea abordare contribuie la creșterea încrederii elevilor și părinților în școală și în profesori. ”Să nu ne așteptăm la încredere dacă în mod constant vom vorbi despre cât de nesigure sunt școlile și despre cât de neajutorați sunt profesorii. S-au făcut multe lucruri bune în școli în această perioadă și eu am încredere că directorii și profesorii pot gestiona bine perioada de pregătire, dar și examenele naționale”, a subliniat Romaniuc.
În ceea ce privește nemulțumirile, consilierul de stat spune că acestea există și că va trebui să se discute despre ele și, mai important, să se găsească soluții.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
nationale - Stiri recente
VIDEO Roverul Perseverance a parcurs primii metri pe Marte
Nationale - Sambata, 06 Martie 2021
Curtea constituţională din Germania a stabilit că statul poate confisca active dobândite ilegal şi după prescrierea faptelor
Nationale - Vineri, 05 Martie 2021
Reuters: Un studiu Oxford arată că vaccinul AstraZeneca este eficient împotriva variantei braziliene
Nationale - Vineri, 05 Martie 2021
Mexic: Noi asasinate politice înainte de alegeri
Nationale - Vineri, 05 Martie 2021
Liga 1: FC Viitorul, remiză obținută în prelungiri (1-1 vs Academica Clinceni)
Nationale - Vineri, 05 Martie 2021
DE INTERES
ANUNȚ LICITATIE DE PRESTARI SERVICII
Nationale - Miercuri, 10 Februarie 2021
Concurs privind ocuparea unui loc de padurara pe raza Districtului Livezile, perioada determinata
Nationale - Miercuri, 13 Ianuarie 2021
ANUNȚ LICITATIE DE PRESTARI SERVICII 31.12.2020
Nationale - Joi, 31 Decembrie 2020
Top sisteme pentru pariurile sportive
Nationale - Luni, 07 Decembrie 2020
Lansăm campania națională de prevenire a traficului de persoane
Nationale - Sambata, 28 Noiembrie 2020